dressyrnordsvensken

Direktlänk till inlägg 26 januari 2013

Ridhusträning 26/1

Av Linda Mårtensson - 26 januari 2013 14:03

Under förmiddagen har vi åkt ut till Böle gård och tränat. Det var meningen att Katarina skulle träna oss, men hon hade tyvärr blivit sjuk så vi fick köra på själva. Trots att vi var tränarlösa så gick passet långt över förväntan och i slutet satt jag bara och log. Det är en riktigt härlig känsla när saker och ting börjar falla på plats!


Jag började med att växla ställningen mycket i skritten, ställde nacken både utåt och inåt så att han skulle mjukna och komma loss. Sedan joggade jag fram honom i en längre form och stretchade halsen lite åt båda hållen. Efter en liten skrittpaus så ville jag checka om han var ärlig i ställningen och ärlig på bettet så då gjorde jag den här övningen: http://bonusvideos.s3.amazonaws.com/uber_moshi/uber_moshi.html (den första övningen på filmen)


I högersidan blev han gjärna lite rak, men vänster gick faktiskt ganska bra. Jag jobbade lite extra med högerställningen och då började han frusta riktigt bra och kom igång med bakbenen. Jag gjorde då ett par galoppfattningar på volten i båda varven innan han fick ytterligare en paus för att sedan kunna finslipa lite programdelar.


När han hade fått andats riktigt så satte jag igång och tränade lite olika delar ur program, bl.a uppridningar, serpentinbågar med skrittövergångar på meddellinjen, diagonaler med ökning i både trav och galopp, volter, halter och en ryggning.

4.  AC  Serpentin över medellinjen med 3 bågar            vid passerandet av medellinjen övergång till skritt             ca 6 steg - Framridning i arbetstravSerpentiner med skrittövergångar.

4.  CH   Arbetstrav     HXF  Mellantrav     FA    Arbetstrav Mellantrav på diagonalen.

15.  MXK      Mellangalopp       Före K  Övergång till arbetsgaloppMellangalopp på diagonalen.

8.  FB  Arbetsgalopp     B    Volt med 15 m diameterVolt i galopp.

1.  AX  Inridning i arbetstrav      X     Halt - Hälsning      XC  ArbetstravUppridning för domare, med halt och hälsning vid X.

Galoppfattningarna är inga problem alls nu. Jag kunde fatta både på rakt och böjt spår och även ifrån skritt. Bärigheten och tempot i galoppen börjar bli riktigt bra och jag behöver inte kämpa hela tiden för att han ska orka hålla igång galoppen, utan han rullar på mer med egen balans och kraft. Avsaktningarna från galopp till trav behöver vi dock träna mer på, nu blir det lätt så att han "faller isär" i avbrotten och så blir traven springig och snabb. Jag vill kunna reglera honom mer så att han kommer tillbaka snabbare, att han orkar behålla vikten på bakbenen genom hela övergången. Ökningarna behöver också tränas mer, nu ökar han mestadels tempot istället för steglängden, speciellt i traven och det är inte så önskvärt. För att han ska bli bättre krävs mycket mer styrka och även en del teknik. Det brukar ta ett tag för hästarna innan de kommer på hur de ska göra, nedan är ett exempel på en häst som definitivt hittat tekniken och dessutom är riktigt, riktigt grym:

  

Serpentinerna gick riktigt bra för när han väl är mjuk och är "mellan mina hjälper" så går det ganska enkelt och även övergångarna blir bra. Uppridningarna är definitivt bättre än de var på t.ex klubbtävlingen i höstas, men där finns fortfarande en del att jobba på för ibland blir han lite maskig och rumpan far lite hit och dit - vi måste bli rakare och stabilare. Uppridningen är ett viktigt moment eftersom det är det första intrycket man gör i ett program. Det som däremot var bra var att han gjorde relativt bra halter och stod stilla med både huvud och kropp även medan jag tog tyglarna i en hand (som man måste när man hälsar på domaren).


Jag var otroligt glad och nöjd när jag joggade ner honom för han skötte sig så fint i ridhuset, inte spänd alls utan bara pigg och arbetsvillig och han har utvecklats så mycket den senaste tiden, superhärligt!


Imorgon hoppas jag att det inte är så kallt för då tänkte jag ta med min lillasyster ner till ridbanan för att filma när jag rider igenom ett helt program. Det står nämligen i min tidsplanering att vi ska kunna rida igenom ett program på träning den här veckan så jag tänkte göra en liten "mätning" för att se hur det ser ut och vad vi måste jobba mer med - både för min egen skull, men också för att mina handledare ska kunna se hur det ser ut nu. Nästa vecka kommer även veterinären som vi brukar ha och kollar igenom tänderna på honom så att vi ser ifall han har någon vass tandkant eller så i munnen. Första året hade vi en tandspecialist som kikade och då hade han inga direkta fel, så därför kollar vi "bara" med veterinär för att raspa och fixa till småsaker nu.

   

Två mobilbilder från när vi kom hem idag. Linda och Cesar med 711 klädesplagg och täcken i kylan...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Mårtensson - 10 juli 2013 20:35

Nu är jag färdig. Jag har tagit studenten på naturvetenskapliga linjen på Skvaderns gymnasium. Eller ja, det var ju en dryg månad sedan redan, tiden går snabbt.   Jag kände att jag ville logga in här, på min projektarbetsblogg för att avsluta, sä...

Av Linda Mårtensson - 21 april 2013 20:32


Idag tog vi en promenad på några kilometer. Lika bra att promenera när hästen ska skrittas, så får man lite egen motion också. ;) Cesar skötte sig bra nästan hela vägen. Det blev en liten maktkamp när jag tyckte att vi skulle gå en omväg, men det lös...

Av Linda Mårtensson - 20 april 2013 22:51

Vilken dag, vilken häst! Jag är verkligen helnöjd med vår prestation idag! Cesar har skött sig världsvant och exemplariskt trots att det var premiär. När vi lastade ur på parkeringen så blåste det grymt mycket och vissa hästar var lite mer vilda...

Av Linda Mårtensson - 20 april 2013 22:37

Tack och lov var Cesars ben OK så vi bestämde oss efter att jag ridit att vi skulle åka och starta.   Jag körde ett ganska alldagligt pass med honom, övergångar, ställning rakriktning, böjning, halter, flytt undan för skänkel, tempoväxlingar. Int...

Av Linda Mårtensson - 20 april 2013 14:19

http://online.equipe.com/sv/class_sections/73188/results Helt otroligt vad glad jag är! Mer uppdatering, bilder och film är på ingång :)) ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Bloggportalen


Ovido - Quiz & Flashcards