dressyrnordsvensken

Alla inlägg den 21 mars 2013

Av Linda Mårtensson - 21 mars 2013 13:24


Detta bett red jag med på träningen och det fungerade super. Det är lite mildare än pelham och så kan man anpassa styrkan genom att fästa tygeln i de tre olika möjligheterna. Jag kände redan i förra träningspasset, och det syntes också på filmen, att han blivit betydligt lättare i handen på mildare bett nu när jag tränat med pelham och nu även detta. Bettbytet till skarpare har gjort stooor skillnad på bara några få gånger, jag har fått tag på honom och kan rida mjukt vilket leder till bättre sits och det går väldigt mycket lättare att rida honom i balans. Dessutom är han bättre över ryggen och det känns som att han nu förstått vad jag försökt be honom om i flera månader. Givetvis har även kiropraktorbesöket gett oss en ordentlig kick framåt och jag känner inte längre några "spärrar", utan han släpper efter och mjuknar allt eftersom.

 


På träningen fick vi börja med att rida tre serpentinbågar över banan, i trav varv efter varv, med en volt i varje båge och övergångar till skritt varje gång vi rakriktade och passerade medellinjen. Vi varierade voltstorleken mellan 8-12 meter i diameter. Såhär red vi, fast bara med tre bågar då:

När vi kände att övergångarna till skritt var klockrena så gjorde vi istället halter. Han är duktig på att ställa upp sig parallellt med fram- och bakben så det behövde vi inte öva på, utan vi tränade mer på att formen skulle bibehållas och att han skulle starta i trav bakifrån och vara självbärig under hela igångsättningen. Vi varierade även travtempot mycket. Varannan volt skulle jag korta steglängden (inte samla) och varannan skulle jag länga och rida i högre tempo. Av denna övning blev han väldigt lösgjord och fin, lyssnade på minsta vink och låg stundvis riktigt, riktigt fint i formen.


 

Denna övning fick jag rida för att träna galoppen. Det rosa är trav och det lila är galopp. Jag vände alltså rätt upp, flyttade skänkelvikning ut till långsidan och sedan fattade jag galopp från det och red ca 4 varv på en 15 metersvolt innan jag saktade av till skritt, andades ett halvt varv och började om övningen. I slutet fick jag till en riktigt, riktigt BRA galopp i vänster varv och den i höger var inte så pjåkig den heller.


Syftet med träningen var att öva mycket smidighet, nästan lite stretching med mycket böjning på de böjda spåren. Sedan givetvis även smidighet i att korsa benen i skänkelvikning och även styrketräning i alla övergångar, igångsättningar från halt - och givetvis styrka i galoppen. Dagens övningar hade mycket god effekt och på slutet när jag joggade ner honom så var han helt fantastiskt fin på hjälperna! Jag kunde rida med fingertoppskänsla och kunde leka med steglängden i traven, lätt som en plätt!


Fortsättningsvis är det fortsatt trimmande med galoppen som gäller och så måste jag träna på nedsittningen i traven. Cesar måste vänja sig med att jag sitter, att han slappnar av lika bra som under lättridning. Jag måste också lära mig att följa hans steg, varje häst är lite olika så det tar ett tag innan man hittar den perfekta känslan med att sitta ned. Dessutom har hans trav ändrats mycket sedan i somras t.ex., med träning, ny sadel och allt. Jag hittade några klipp från maj till augusti som jag glömt i mammas telefon, se och jämför med senaste filmen jag la upp:


Se bara hur mycket han förbättrats! Steget, jämnheten, kontakten, formen, ja det mesta!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Bloggportalen


Ovido - Quiz & Flashcards