dressyrnordsvensken

Senaste inläggen

Av Linda Mårtensson - 26 januari 2013 14:03

Under förmiddagen har vi åkt ut till Böle gård och tränat. Det var meningen att Katarina skulle träna oss, men hon hade tyvärr blivit sjuk så vi fick köra på själva. Trots att vi var tränarlösa så gick passet långt över förväntan och i slutet satt jag bara och log. Det är en riktigt härlig känsla när saker och ting börjar falla på plats!


Jag började med att växla ställningen mycket i skritten, ställde nacken både utåt och inåt så att han skulle mjukna och komma loss. Sedan joggade jag fram honom i en längre form och stretchade halsen lite åt båda hållen. Efter en liten skrittpaus så ville jag checka om han var ärlig i ställningen och ärlig på bettet så då gjorde jag den här övningen: http://bonusvideos.s3.amazonaws.com/uber_moshi/uber_moshi.html (den första övningen på filmen)


I högersidan blev han gjärna lite rak, men vänster gick faktiskt ganska bra. Jag jobbade lite extra med högerställningen och då började han frusta riktigt bra och kom igång med bakbenen. Jag gjorde då ett par galoppfattningar på volten i båda varven innan han fick ytterligare en paus för att sedan kunna finslipa lite programdelar.


När han hade fått andats riktigt så satte jag igång och tränade lite olika delar ur program, bl.a uppridningar, serpentinbågar med skrittövergångar på meddellinjen, diagonaler med ökning i både trav och galopp, volter, halter och en ryggning.

4.  AC  Serpentin över medellinjen med 3 bågar            vid passerandet av medellinjen övergång till skritt             ca 6 steg - Framridning i arbetstravSerpentiner med skrittövergångar.

4.  CH   Arbetstrav     HXF  Mellantrav     FA    Arbetstrav Mellantrav på diagonalen.

15.  MXK      Mellangalopp       Före K  Övergång till arbetsgaloppMellangalopp på diagonalen.

8.  FB  Arbetsgalopp     B    Volt med 15 m diameterVolt i galopp.

1.  AX  Inridning i arbetstrav      X     Halt - Hälsning      XC  ArbetstravUppridning för domare, med halt och hälsning vid X.

Galoppfattningarna är inga problem alls nu. Jag kunde fatta både på rakt och böjt spår och även ifrån skritt. Bärigheten och tempot i galoppen börjar bli riktigt bra och jag behöver inte kämpa hela tiden för att han ska orka hålla igång galoppen, utan han rullar på mer med egen balans och kraft. Avsaktningarna från galopp till trav behöver vi dock träna mer på, nu blir det lätt så att han "faller isär" i avbrotten och så blir traven springig och snabb. Jag vill kunna reglera honom mer så att han kommer tillbaka snabbare, att han orkar behålla vikten på bakbenen genom hela övergången. Ökningarna behöver också tränas mer, nu ökar han mestadels tempot istället för steglängden, speciellt i traven och det är inte så önskvärt. För att han ska bli bättre krävs mycket mer styrka och även en del teknik. Det brukar ta ett tag för hästarna innan de kommer på hur de ska göra, nedan är ett exempel på en häst som definitivt hittat tekniken och dessutom är riktigt, riktigt grym:

  

Serpentinerna gick riktigt bra för när han väl är mjuk och är "mellan mina hjälper" så går det ganska enkelt och även övergångarna blir bra. Uppridningarna är definitivt bättre än de var på t.ex klubbtävlingen i höstas, men där finns fortfarande en del att jobba på för ibland blir han lite maskig och rumpan far lite hit och dit - vi måste bli rakare och stabilare. Uppridningen är ett viktigt moment eftersom det är det första intrycket man gör i ett program. Det som däremot var bra var att han gjorde relativt bra halter och stod stilla med både huvud och kropp även medan jag tog tyglarna i en hand (som man måste när man hälsar på domaren).


Jag var otroligt glad och nöjd när jag joggade ner honom för han skötte sig så fint i ridhuset, inte spänd alls utan bara pigg och arbetsvillig och han har utvecklats så mycket den senaste tiden, superhärligt!


Imorgon hoppas jag att det inte är så kallt för då tänkte jag ta med min lillasyster ner till ridbanan för att filma när jag rider igenom ett helt program. Det står nämligen i min tidsplanering att vi ska kunna rida igenom ett program på träning den här veckan så jag tänkte göra en liten "mätning" för att se hur det ser ut och vad vi måste jobba mer med - både för min egen skull, men också för att mina handledare ska kunna se hur det ser ut nu. Nästa vecka kommer även veterinären som vi brukar ha och kollar igenom tänderna på honom så att vi ser ifall han har någon vass tandkant eller så i munnen. Första året hade vi en tandspecialist som kikade och då hade han inga direkta fel, så därför kollar vi "bara" med veterinär för att raspa och fixa till småsaker nu.

   

Två mobilbilder från när vi kom hem idag. Linda och Cesar med 711 klädesplagg och täcken i kylan...

Av Linda Mårtensson - 22 januari 2013 07:58

Igår kväll var det tänkt att vi skulle genomföra ännu ett pass på ridbanan, men det var ganska kallt och så fick vi sällskap av Nina och Patrick (som står i vårt stall) på en härlig uteritt. Cesar var väldigt pigg men ändå lydig så det var bra. Jag hade dock gramanen på som en liten livlina och för att jag skulle komma åt honom, behövde dock inte använda den särskilt mycket, framsteg! Vi red vår favoritrunda "Arderå" där skogsvägen plogas upp av travtränarna i närheten, perfekt underlag har vi där med andra ord. I traven gick han ovanligt bra framåt och i galoppen fick han ordentlig träning. Patrick har tävlat FEI/MSV dressyr och kan med andra ord samla ihop galoppen en hel del, eftersom jag red sist blev Cesar lite het och ville hålla galoppen till varje pris och han fick då ordentlig träning med att korta ihop sig. Jag behövde mest hjälpa honom lite med balansen och kommunicera med honom så att han stannade mellan hjälperna.


Detta fungerade bra så jag ska försöka tajma ihop med Nina för en uteritt redan nästa vecka!

 

Nu börjar det komma ut en del propositioner för tävlingar så det börjar bli hög tid att planera och anmäla. Den första vi eventuellt kan åka på är redan 2/3 i Umeå, spännande!

Av Linda Mårtensson - 21 januari 2013 08:16

Igår red jag Cesar ett dressyrpass på ridbanan. Till en början böjde jag igenom honom och flyttade undan honom för båda skänklarna, precis som jag brukar. Jag kände att han var lite oriden då han vilat två dagar pga kyla etc. Han var lite reaktionsseg för både tyglar och skänklar, vilket betydde att det var svårt att göra halvhalter så att han kom in mellan hjälperna. Det var inte som att rida en häst utan han sprang lite i två delar. När han är så oriden blir han dessutom stark i handen, så efter en stund satte jag på gramanen för att orka själv och komma förbi tröskeln. Det gick då snabbt och det sa bara vips och han började bjuda framåt, sög på bettet, blev rund och allmänt underbar att rida! Såsmåningom kunde jag  lätta av på gramanen och tog en galoppfattning i båda varven vilka han gjorde bra, så då fick han skritta lite. Sedan plockade jag upp honom och red över lite bommar och gjorde volter hit och dit för att hitta ett ordentligt flyt i traven. Jag fick till några jättebra sekvenser så då gav jag mig och lät honom sträcka på sig i en lång och låg form.


I övrigt har jag ont till och från av min akupunkturbehandling, förhoppningsvis vänder det snart och blir bättre istället för att kännas sämre. Igår skickade jag och mamma dessutom förslag på tider till tandläkaren så får vi se om han kan någon av dem.

Av Linda Mårtensson - 14 januari 2013 13:06

Det var riktigt kallt att rida igår, -17 och blåst var det under tiden jag red. Jag klädde dock på mig och hästarna till max och red ett pass på båda två. Om jag ska vara ärlig så svettades jag under passen, täckbyxor och dunjacka gjorde susen! Hästarna fick ha dubbla ländtäcken och sedan ett vanligt fleecetäcke över sadel och allt. Eftersom de är lite klippta får de ha 4 täcken (2 i fleece/ull, stalltäcke och vintertäcke) på utomhus och fri tillgång på hösilage för att inte frysa, längtar till våren nu...


Jag red på stora banan och jag är nöjd med passet trots omständigheterna. Det är inte helt lätt med alla tjocka kläder och sen hade jag inte ridit honom på en vecka heller. Jag började trava nästan direkt när vi kom ner till banan, red lite serpentinbågar för att mjuka upp honom. Han blev dock lite spänd då de körde skotrar på en lägda i närheten och de körde så snabbt att de tjöt. I övrigt kändes det bra så jag började galoppera i lätt sits runt banan och det kändes så himla bra. Han har haft så dålig balans förut så man har bara vågat galoppera rakt fram på snöunderlag för att inte riskera att han halkar, men nu kunde vi galoppera genom kurvorna i god balans, härligt! Även spänningarna släppte när han fått galoppera lite. Efter galopp och skrittpaus så jobbade jag honom på en volt i trav utan stigbyglar.

 

Flyttade honom undan innerskänkeln i två halvmånar, enligt bild 1. Lade även två mindre volter per varv. Det gick okej, men han reagerade lite för dåligt på högerskänkeln i höger varv och så fort jag kommer åt honom så blir han lite sur och tappar bjudningen. Istället för att ta tag och trava på så trampar han lite luft och kryper bakom hand, skakar lite på sig så jag ska tappa balans och måste börja om - han är inte dum... När jag var okej nöjd med den övningen så tog jag ett par galoppfattningar på volten och sedan tog jag stigbyglarna och satte lite mer tryck och fart på traven. Red längs fyrkantsspåret enligt den andra bilden och flyttade skänkelvikning med fokus på bogarna i ett V på varje långsida. Det gick lite bättre nu när jag red lätt och han fick gå på lite fart. 


Efter detta travade jag av och stretchade sidorna på honom, man kan inte rida så hårt i kylan så de drar i sig för mycket kalluft. Det märks tydligt att han har lätt för att bära sig i den låga formen, då är han stadig och har ett lagom sug i handen. När jag plockar upp honom i mer arbetsform så tycker han att det blir lite jobbigare och det blir mycket av och på i stödet och bjudningen.


Hoppas på något varmare väder i veckan så att vi kan träna lite mer ordentligt!    

Av Linda Mårtensson - 12 januari 2013 17:42

Den här veckan har projektarbetet fått ligga lite åt sidan, dels pga att jag haft så mycket annat skolarbete att göra färdigt och dels för att jag nu påbörjat lite rehabilitering för min egen kropp. Jag har framförallt stora spänningar/låsningar i rygg och nacke men också problem med vänster höft. Jag har varit där två gånger den här veckan och fått värme och akupunktur i axlar/nacke, så nu har jag nog inflammation för det gör ont och känns lite varmt. Om vädret och kroppen är med mig så ska jag försöka rida Cesar imorgon, annars får mamma rida som hon gjort resten av den här veckan, eller så blir det en extra vilodag.

Av Linda Mårtensson - 7 januari 2013 20:08

Nu har jag klippt ihop en liten filmsnutt. Tyvärr blev kvalitén extremt dålig då min käre filmares lilla iphone tydligen har en repig kamera. Dessutom är det inte optimalt att filma från läktaren, hade varit bättre om vi fick filmen från sidan och från marken. Det kanske är bättre än inget iallafall och man ser åtminstone vad vi sysslade med på sista övningen. Det lilla man ser från galoppen tycker jag ser riktigt bra ut, framsteg bara från senaste filmen!

 

Av Linda Mårtensson - 6 januari 2013 21:02

Idag var det dags för träning igen och dagen till ära stod ridhus och gymnastikhoppning på schemat för oss. Dagen började med lite missflyt då vi hade tänkt att åka till Näset, men de hade tydligen andra träningar där och missat att skriva in i kalendern att ridhuset var bokat. Istället fick vi styra ekipaget mot Njurunda och Böle gård och träna där. Egentligen gjorde det inte så mycket förutom att allt tog längre tid, för idag blev det ännu ett nytt ställe för Cesar och det gör att han blir mer miljötränad och van! Jag är faktiskt glatt överraskad över hur bra han har skött sig, väldigt enkelt och okomplicerat. Idag tittade han lite fundersamt på ridhusspegeln och var lite spänd i början av passet, men annars gick allt hur bra som helst! Helcool att göra iordning både före och efter passet och även fast det kom andra människor och hästar så stressade han inte upp sig.

 


Min snygga paintmålning får hjälpa mig att beskriva dagens övningar så ni hänger med!


Efter en självständig uppvärmning så körde vi igång med den första övningen. Vi skulle trava över markbommarna (ca 7st) som låg uppradade på långsidan, mellan bommarna fick Cesar plats med två travsteg. Direkt efter att vi travat över serien skulle vi sakta av till skritt och inom de svarta ringarna ungefär skulle vi växla mellan att göra en bak- eller framdelsvändning för att då byta varv, trava över serien från andra hållet, sakta av och göra en ny vändning osv. Vändningarna fyllde flera funktioner;

  • Byta varv givetvis så att det inte skulle bli onödigt långa transportsträckor, runt, runt.
  • Aktivera hästarnas fokus på oss ryttare, att det skulle hända något hela tiden.
  • Verka lossande för muskulaturen, både ställa igenom ordentligt samt korsa benen.
  • Verka samlande så att de inte skulle lägga sig alltför "på" i handen.
  • Träna lydighet och övergångar.

I denna första övning var Cesar något spänd och jag hade lite problem med att han inte till hundra procent ville slappna av i sin överlinje och arbeta över ryggen i traven över seriern. Vändningarna däremot gick ganska bra, han höll bjudningen och böjningen men de blir såklart lite stora och ocentrerade eftersom han inte kommit så långt i sin samling ännu.


Övning nummer två bestod av att rulla på i galopp på en volt och skutta över ett litet cavalettikryss på ca 30 cm (det blå i bilden) och försöka få hästarna att inte räta ut sig utan bibehålla böjningen över hindret. Cesar tyckte att denna övning var rolig, men lite jobbig, särskilt i höger varv där han tappade lite galopp emellanåt - han är inte lika stark där. Vi fick till några riktigt fina språng med bra ryggverksamhet och det var riktigt kul.  


Den tredje och sista övningen gick ut på att rulla i galopp på ett större spår och över bomserien som efter något varv höjdes upp till små studs. Även i denna övning märktes det att vänstergaloppen är något starkare, men han kämpade bra och med tanke på att det var första gången han fick jobba över en sådan lång serie så hade han riktigt bra kroppskontroll (tidigare har han hoppat serier om max 3 hinder i följd). Den här övningen var även den styrkekrävande och vi övade mycket på galopprytmen, vilket var nyttigt för både mig och Cesar.


Vi avslutade i vanlig ordning med att jogga i en lång och låg form för att stretcha ut överlinjen och töja igenom sidorna. Det kändes att han hade fått hoppa sig över ryggen då han var väldigt mjuk och följsam i sidorna och travade med mycket rygg.


Det här var det mest givande passet på ett tag så jag hoppas att vi kan köra något liknande inom åtminstone två veckor, helst redan nästa helg. Jag har några klipp från när vi hoppade serien så förhoppningsvis kan jag klippa ihop dem under veckan.

 

Cesar verkar trivas som fisken i vattnet som tävlingshäst, han älskar att få vara i centrum och lite mallig blir han allt när pappa kör fram transporten åt honom, haha.

Av Linda Mårtensson - 5 januari 2013 19:24

Man kan finna så mycket inspiration på youtube, denna welshcob hingst smälter man av! Lite lik Cesar på något sätt... Cesar kanske kan bli likt den om några år iallafall, hehe.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Bloggportalen


Ovido - Quiz & Flashcards